Mikä teidän järjestönne perustehtävä on?

Olen työskennellyt Suplin järjestösihteerinä noin puolitoista vuotta. Olen päässyt hyvin sisälle työhöni, mutta toisaalta minulla on vielä aitiopaikka tarkastella toimintaa ikään kuin ulkopuolisen silmälasein. Mikä mielestäni toimii? Mikä voisi olla toisin? Olisiko jotain käytäntöjä, joista Supli voisi kenties hyötyä?

Alusta asti olen ihaillut sitä kristallinkirkasta näkemystä omasta perustehtävästään, joka suplilaisilla, nykyään myös minulla on. Oletteko kuulleet hissipuheesta? Hissipuhe on sellainen lyhyt napakka esitys oman yrityksen toiminnasta, jolla saadaan muut ymmärtämään ja kiinnostumaan toiminnasta. Hissipuhetta on mahdotonta pitää, jos oman organisaation perustehtävä ei ole selvillä.

Minulle on ensimmäisestä päivästä asti opetettu näin: Supli tekee töitä uusparien kanssa. Parisuhde on uusperheen ydin. Kun me tuemme uusparien suhdetta, niin se hyvinvointi valuu koko perheeseen kattaen myös uusperheen lapset ja nuoret.

DSC_0111

Näin yksinkertaista, kun sen osaa! Kirkkaasta perustehtävästä on paljon hyötyä järjestösihteerin työssäni. Se auttaa asiakastyössä uusparien kanssa. Se auttaa, kun mietimme kolmen työntekijän kompaktilla tiimillä, että riittävätkö resurssit lähteä mukaan johonkin hankkeeseen. Voimme aina miettiä, että parantaako ja tukeeko tämä hanke tai yhteistyökumppanin kanssa toimiminen uusparien ja sitä kautta koko uusperheen hyvinvointia. Tältä pohjalta päätöksiä on helppo tehdä. Selkeä perustehtävä auttaa myös siinä, kun kerromme toiminnastamme rahoittajalle.

Olen tällä viikolla täyttänyt RAY:n hakulomakkeita vuodelle 2016. Hakulomakkeet ovat monessa järjestössä pakkopullaa, osittain niin on Suplissakin. Jos voisimme valita, käyttäisimme ilman muuta hakemuksiin menevän työajan uusparien kanssa toimimiseen. Mutta koska rahoituksemme tulee suurelta osin RAY:lta, on heillä ilman muuta oikeus ja velvollisuus kysyä meiltä hyvinkin tarkkaan, mihin käytämme hakemamme rahat. Lomakkeita on ilo täyttää, kun tietää, mitä Suplissa oikeasti tehdään. Merkityksellistä työtä uusparien hyväksi.

Suplin perustehtävää tukee myös Vuokko Malisen tuore väitöskirja uusparisuhteen tukemisesta. Malisen tutkimustulokset osoittavat, että uusparisuhteen onnellisuus perustuu moninaisuuteen ja onnellisuuden positiiviseen kehään. Kehä toimii niin, että kun yhtä parisuhteen ulottuvuutta saadaan parannettua, heijastuu se myös muiden osa-alueiden toimivuuteen myönteisesti. Tämä näkyy uusperheissä niin, että uusparisuhteen toimivuuden parantuessa myös vanhemmuuden hoitaminen uusperheessä paranee. Kun uusvanhemman hyvinvointi paranee parisuhdeongelmien helpottaessa, heijastuu se myönteisesti koko perheeseen ja edelleen lasten hyvinvointiin.

Siksi Supli tekee jatkossakin töitä uusparien kanssa!

– Kirsi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.